ARCTIC CENTER

EN HELÅRLIG, AKTIVITETSBASERT REISELIVSDESTINASJON AV INTERNASJONAL STANDARD

Arctic Center har samarbeidet med arkitekt Tore Juul om utviklingen av et helårs, integrert reiselivsanlegg. Reguleringsplanen omfatter alpindelen, hyttefelt, hotellområdet, infrastruktur og aktivitetsområder. Konseptet tar hensyn til logistikken inn til området og en sømløs trafikkflyt innenfor de ulike elementene. Detaljplanene for alpinanleggets løyper og heiser er utført av Vidleiv Johansen i samarbeid med idretten lokalt samt Norges Skiforbund og FIS. Det verdensledende Ecosign i Whistler har studert planene nøye og befart området. De konkluderte med at det i dette fjellet kan designes et skisenter i verdensklasse, da det med stor sikkerhet synes å ha et perfekt terreng med gode snøforhold. Senere har arkitektkontoret iHuga bidratt til å få godkjent en reguleringsplan for bunnstasjonen og heisområdet. Beslutninger som fattes i første fase skal legge grunnlaget for utvikling av det kommersielle området og utforming av nye nedfarter med tilhørende skiheiser.

Ecosign konkluderer med at området tilfredsstiller kravene til vanskelighetsgrad i løypene, muligheter til ski-in/ski-ut og adkomst via vegsystem. For ikke å glemme den vakre naturen.

Nedfartene tilfredsstiller FIS` krav for World Cup-renn i alle fire disipliner: Slalåm, storslalåm, super-G og utfor. Det overordnede vil likevel være å tilrettelegge et anlegg som når almene målgrupper, fra barn, ungdom til voksne, enten de bor i regionen eller er turister. Mulighetsstudie for reguleringsområde består av et areal på 8.000 mål i området Håkøybotn, Finnheia og Lille Blåmann. Investeringen vil består av vegsystem, parkering, skikafé, garasjeanlegg, skiheiser, belysning og snøproduksjon.

Området mellom basestasjon og mellomstasjon vil være et sentrum for alpinanlegget. Ved arrangementer og store utfartsdager vil dette være et base for konkurranser, arrangementer og after-ski. Tidlig i sesongen vil nedre deler av alpinbakkene være prioritert, slik at trafikken samles i et kjerneområde hvor snøproduksjon og belysning bygges ut i første fase.

Bruk musepekeren på kartet og se de forskjellige fasene

Arctic Center

Alpinanlegget

Ski under nordlyset

FJELLET «LILLE BLÅMANN»

Ved Lille Blåmann (844 moh) i Håkøybotn på Kvaløya vil Arctic Center etablere et alpinanlegg med et bredt tilbud til skikjørere innenfor allekategorier. Dette knyttes opp mot etableringen av hotell og leiligheter, samt et hyttefelt, for å sikre god overnattingskapasitet innenfor området. Drivkraften for å gjøre destinasjonen attraktiv skal være sommer- og vinteraktiviteter med utgangspunkt i den infrastruktur som bygges opp, samt de naturgitte forhold som finnes i Håkøybotn og i Tromsø by og region.

Canadiske Ecosign gjorde i april 2010 eier en befaring i området Lille Blåmann og Håkøybotn. Rapporten fremhever også de klimatiske forholdene som svært gunstige, både med hensyn til snømengder, vindretninger, temperaturer og  områdets sørvendte beliggenhet. Terrenget gir også muligheter for alle fire alpindisipliner ihht FIS-krav. Ecosigns direktør, Mr Paul Mathews, konkluderer i sin rapport med følgende:

– Jeg har liten tvil om at det i dette fjellet kan designes et skisenter i verdensklasse, da det med stor sikkerhet synes å ha et perfekt terreng med gode snøforhold. Lille-Blåmann har en nærmest ideell beliggenhet, med mulighet for nedfarter med inntil seks kilometers uavbrutt nedfart. En heis kan gå fra bunnen av området og helt opp til 844 meters høyde. Løypene i de perifere områdene er relativt enkle, mens traséer som ligger nærmere sentrum er mer utfordrende helt til det punkt der nedfarten mot sentrum har den høyeste vanskelighetsgraden. Denne helt unike geografien gir den absolutt beste muligheten til å dekke mesteparten av terrenget med en lavest mulig investering i heissystem.

Direktør Paul Mathews, Ecosign, Whistler, B.C., Canada

paul-mathews-founder-of-Ecosign

DET PERFEKTE FJELL FOR ET VINTERSPORTSSTED

Meteorologiske forhold er et sterkt medvirkende forhold til at Håkøybotn er valgt. Området er solrikt og sydvendt med et terreng som er skjermet i forhold til vind. Snøforholdene er gode fra november til mai, med gunstige temperaturer og sen snøsmelting. Fjellets konkave topografi, kombinert med gunstige meteorologiske forhold gir meget gode betingelser for produksjon av snø. Kombinasjonen av alle meteorologiske forhold bidrar til at snøen blir liggende relativt sett mye lengre utover våren i dette området sett i forhold til regionen for øvrig.

En omtale i Dagens Næringsliv i november 2014 kåret Tromsø til Norges neste beste vinterdestinasjon basert på tre kriterier: Muligheter for langrenn, toppturer og alpint.

En komplett vinterdestinasjon

Tromsø vil med sin beliggenhet på 69 grader nord kunne by på natursnø i rikt monn i minimum halve året. For Arctic Center vil det være et konkurransefortrinn .

I tillegg har Tromsø og omegn førsteklasses forhold for langrenn i preparerte spor og toppturer med nærmest uendelige muligheter.

Fakta om alpinanlegget

  • Vertikal høydeforskjell: 787 meter
  • Antall heiser: 6
  • Antall nedfarter: 13
  • Lengde preparerte nedfarter: 30 km
  • Lengste sammenhengende nedfart: 6 km
GRAD FARGE ANTALL NEDFART TOTAL LENGDE NEDFARTER TOTAL ANTALL HØYDEMETER
Ekspert Svart 1 3 200m 780m
Vanskelig Rød 5 12 430m 2 850m
Middels Blå 4 12 360m 2 260m
Lett Grønn 3 2 700m 330m